Obec Záchlumí
ZáchlumíObec

Obecní úřad Záchlumí

Záchlumí 17, 34901 Stříbro

Mapa webu

Záchlumí Obec

Záchlumí je příjemná vesnička Plzeňského kraje 8 km od Stříbra.  Žije nás tu asi 450, máme svou mateřinku a školu pro 1. stupeň, koloniál, a na pivko chodíme do místní hospůdky. Obec má svou vodu, nechybí ani plynofikace s kanalizací. Občas trochu pozlobí mobilní signál, zato internet užíváme bez problémů.  
A když máme civilizace plné zuby, stačí pár kroků, a do své blahodárné náruče nás přijme okolní nádherná příroda. Pro ty aktivnější z nás je tu možnost cykloturistiky  po malebném  Konstantinolázeňsku, jehož jsme součástí. 

rozšířené vyhledávání

Kontrola posuzování dočasné pracovní neschopnosti

3. Pojmenování (název) životní situace

Kontrola posuzování dočasné pracovní neschopnosti

4. Základní informace k životní situaci

Okresní správy sociálního zabezpečení pro účely nemocenského pojištění provádí kontrolu správnosti posuzování zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti ošetřujícími lékaři.

Kontroly se týkají také pojištěnců, kteří pobývají v České republice a jsou pojištěni u zahraničního nositele pojištění členského státu Evropské unie nebo státu, s nímž má Česká republika smlouvu o sociálním zabezpečení.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Pojištěnce ke kontrole posuzování dočasné pracovní neschopnosti předvolává ošetřující lékař.

Lékař oddělení LPS OSSZ provádí obvykle kontrolu na pracovišti ošetřujícího lékaře za osobní účasti posuzovaného pojištěnce. Může určit, zda je osobní přítomnost pojištěnce potřebná a může také určit jiné místo kontroly, např. pracoviště LPS.

Pokud nastanou důvody k provedení mimořádné kontroly posuzování zdravotního stavu pro účely nemocenského pojištění, je orgán nemocenského pojištění povinen o tom vyrozumět ošetřujícího lékaře nejpozději 2 pracovní dny přede dnem kontroly.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Pojištěnec, který je dočasně práce neschopný, je povinen se dostavit v určeném termínu k ošetřujícímu lékaři nebo k lékaři příslušného orgánu nemocenského pojištění ke kontrole posouzení zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti.

Při kontrole předkládá posudkovému lékaři platný občanský průkaz nebo platný cestovní pas a doklady potřebné ke kontrole posouzení zdravotního stavu a dočasné pracovní neschopnosti.

Lékař orgánu nemocenského pojištění jej může vyšetřit nebo odeslat na vyšetření do určeného zdravotnického zařízení.

Lékař orgánu nemocenského pojištění může dát podnět ošetřujícímu lékaři k ukončení dočasné pracovní neschopnosti. V případě, že tak ošetřující lékař neučiní, dá podnět k rozhodnutí okresní správě sociálního zabezpečení, Pražské správě sociálního zabezpečení nebo Městské správě sociálního zabezpečení Brno (dále též "OSSZ/ PSSZ/ MSSZ") o ukončení dočasné pracovní neschopnosti, pokud zjistí, že nejsou důvody pro její další trvání.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Pojištěnec je povinen dostavit se na výzvu ošetřujícího lékaře, nebo i na základě vlastní potřeby, ke kontrole posuzování dočasné pracovní neschopnosti.

Jestliže pojištěnci brání vážné důvody, aby se v určeném termínu ke kontrole dostavil, sdělí tyto důvody ošetřujícímu lékaři a projedná s ním náhradní termín.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Pojištěnec se obrací na svého ošetřujícího lékaře a na příslušnou OSSZ/ PSSZ/ MSSZ, oddělení lékařské posudkové služby.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

K jednání s lékařem LPS OSSZ je nutné mít k dispozici:

  • platný občanský průkaz nebo platný cestovní pas,

  • doklad o pracovní neschopnosti.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Dokladem o dočasné pracovní neschopnosti je tiskopis "Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti", který vystavuje ošetřující lékař.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Pojištěnec je povinen dostavit se ke kontrole posuzování dočasné pracovní neschopnosti v určeném termínu.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Účastníkem při kontrole posuzování dočasné pracovní neschopnosti je dočasně práce neschopný pojištěnec; u jednání na LPS OSSZ může být přítomen jeho opatrovník, event. právní zástupce.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Pojištěnec je, mimo jiné:

  • povinen dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce, umožnit jeho kontrolu příslušnému orgánu nemocenského pojištění a též zaměstnavateli v rozsahu určeném zákonem o nemocenském pojištění,

  • povinen oznámit příslušné OSSZ/ PSSZ/ MSSZ (nejpozději následující den po dni kontroly) důvod své nepřítomnosti v místě pobytu v době kontroly dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce,

  • povinen požádat předem o povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti,

  • oprávněn požádat příslušný orgán nemocenského pojištění o informaci o čerpání podpůrčí doby pro výplatu nemocenského.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Případný dotaz můžete zaslat na elektronickou podatelnu.

28. Popis byl naposledy aktualizován

01.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Obec

Veřejná sbírkaObec Záchlumí 01.09.2022 vyhlásila VEŘEJNOU SBÍRKU s názvem 
„Záchrana a obnova kostela Narození Panny Marie v Záchlumí“.

Více informací najdete ZDE.

Obytná zóna Záchlumí

AKTUÁLNÍ INFORMACE
v otázce celkové úpravy území obytné zóny včetně podmínek oplocení jsou upravena v ÚZEMNÍM ROZHODNUTÍ a jeho aktualizacích, které se na tuto lokalitu vztahují. Jejich úplná znění najdete pod odkazem Obytná zóna "Pod školou".

Další informace k výstavbě rodinných dvojdomů v obci Záchlumí, která je zcela v režii soukromého investora, najdete na webových stránkách firmy STOREAL a.s.

 

 

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Certifikát

Záchlumí - obecní úřad - netkatalog.czMěstské, obecní úřady - netkatalog.cz